11  Verbeterpunten

11.1 Dagziekenhuis

Vanaf 1 januari 2023 staat de heupvervangende ingreep (femorale prothese of THP) op lijst A van het Koninklijk Besluit van 25/04/2002, waardoor dit type ingreep gefinancierd kan worden in daghospitalisatie. De audit stelde ons in staat om de aandachtspunten uit het veld te verzamelen.

Om de ontwikkeling van veilige en kwalitatief hoogstaande heupvervangende ingrepen in dagziekenhuis te realiseren, bevelen we selectiecriteria aan op basis van:

  • de patiënt karakteristieken (comorbiditeiten, leeftijd, wensen, enz.)
  • de leefomstandigheden van de patiënt (type woning, wel of geen gezinsleden, omgeving, enz.).

We raden ook aan aandacht te besteden aan de volgende punten:

  • de beschikbaarheid van verplegend personeel thuis
  • een geschikte ziekenhuisinfrastructuur (gebouwen, procedures, operatieprogramma, enz.)
  • de opleiding van verplegend personeel (intern en extern)
  • de informatieoverdracht naar 1ste lijn.

We bevelen op nationaal niveau specifieke monitoring van complicaties (in de onmiddellijke postoperatieve fase) aan om dit zorgpad te evalueren. Bij een complicatie moet de patiënt, indien nodig, vlot heropgenomen kunnen worden.

Als onderdeel van een voortdurende verbetercyclus kan feedback van de thuishospitalisatie (momenteel voorbehouden voor de toediening van antibiotica of oncologische behandelingen) worden gebruikt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Samenwerking tussen ziekenhuizen en externe zorgverleners als onderdeel van transmurale zorg vereist ook een strikte overdracht van informatie in de vorm van een volledig ontslagrapport aan de huisarts.

11.2 Patiëntenervaringen

We raden aan PROMs te meten met behulp van een gemeenschappelijk beoordelingsinstrument (bijv. Oxford Hip Score; zie richtlijnen OECD). De doelstellingen zijn de kwaliteit van de zorg te verbeteren vanuit het oogpunt van de patiënt en zowel tussen de ziekenhuizen als internationaal te kunnen benchmarken

11.4 Kwaliteitsmetingen

  • Het is aan te bevelen dat elk individueel ziekenhuis relevante indicatoren gericht op het verbeteren van klinische resultaten op patiëntniveau registreert en analyseert. Deze indicatoren kunnen best in samenspraak met de wetenschappelijke verenigingen ontwikkeld worden.
  • Het is sterk aan te bevelen dat elk individueel ziekenhuis systematisch het Orthopride jaarverslag gebruikt als instrument om het functioneren van de dienst te analyseren. De gegevens van het Orthopride jaarverslag moeten dan beschikbaar zijn op ziekenhuis- en artsenniveau en kunnen vergeleken worden met het nationale gemiddelde als benchmark.