Antibiotica : terugbetaling vanaf 1 mei 2017

Op 1 mei 2017 wijzigen de vergoedingsmodaliteiten voor bepaalde antibiotica : de wijziging van de vergoedingscategorie heeft tot gevolg dat het bedrag dat de patiënt moet betalen, verhoogt.


Over welke geneesmiddelen gaat het?

Het gaat over de geneesmiddelen gebruikt om bacteriële infecties (antibiotica) te behandelen, die oraal worden toegediend en die vergoedbaar zijn via de openbare apotheken.

Welke voorwaarden wijzigen ?

De ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) blijft deze geneesmiddelen terugbetalen. Maar, vanaf 1 mei 2017, verandert de terugbetalingscategorie van B naar C.

Welke vergoedingscategorieën bestaan er?

Wat zijn de gevolgen voor u als patiënt ?

Vanaf 1 mei 2017, zal u meer betalen voor bepaalde antibiotica.

Inderdaad, de vergoedingscategorie van een geneesmiddel bepaalt het deel van de kost van het geneesmiddel dat ten laste blijft van de patiënt (het remgeld). De wijziging van de categorie B naar C leidt tot een stijging van het deel dat de patiënt betaalt.

Waarom deze wijziging ?

Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) de vergoedingsvoorwaarden herzien van bepaalde antibiotica.

Deze wijziging maakt deel uit van een globale aanpak om de gezondheidszorg te verbeteren en van de besparingsmaatregelen in de gezondheidszorg. Het heeft als doel om de overconsumptie van antibiotica in België aan te pakken en de resistentie-ontwikkeling die er het gevolg van is, aan banden te leggen.

Contacten

 

Laatst aangepast op 24 april 2017