print

Vaccinatie voor de seizoensgriep: uitbreiding terugbetaling, voor alle risicogroepen, en voor 50-plussers rechtreeks af te halen bij de apotheek

05-10-2020

Het is altijd belangrijk dat mensen uit risicogroepen zich zo wijdverspreid en snel mogelijk laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Dit jaar nog meer, met het samenvallen van de seizoensgriep en Covid-19.

Om dat te vereenvoudigen, voeren we dit jaar 3 veranderingen in:

Een verhoogde terugbetaling voor het vaccin tegen de seizoensgriep
Vanaf 1 oktober breiden we de terugbetaling uit naar alle patiënten uit risicogroepen in het kader van de Covid-19-pandemie
Vanaf 5 oktober kunnen alle personen van 50 of ouder hun griepvaccin afhalen bij de apotheker zonder een voorschrift.

Op deze pagina:


Verhoging terugbetaling griepvaccinaties in 2020-2021, voor alle risicogroepen

We vergoeden de vaccinatie voor de seizoensgriep voor bepaalde risicogroepen. In het kader van de vaccinatiecampagne 2020-2021 betalen we de griepvaccins Alpharix tetra®, Influvac tetra® en Vaxigrip tetra® terug, en verhogen we de vergoeding voor deze risicogroepen. Vanaf 1 oktober hebben we deze groepen uitgebreid naar alle groepen die in het kader van de Covid-19-pandemie worden beschouwd als risicogroep, op aanraden van de Hoge Gezondheidsraad. Deze zijn voornamelijk:

  • personen met een chronische ziekte,
  • zwangere vrouwen,
  • personen boven de leeftijd van 50 jaar,
  • personen die in een instelling wonen,
  • kinderen die langdurig met aspirine worden  behandeld,
  • personen werkzaam in de zorgsector,
  • personen die samenwonen met risicopatiënten
  • kwekers van gevogelte of varkens

Hier vind u de terugebalingsvoorwaarden voor het vaccin tegen de seizoensgriep 2020-2021.

De terugbetalingsvoorwaarden voor deze griepvaccins, geldig vanaf 1 oktober 2020, kan u ook vinden op onze webtoepassing “geneesmiddelen”

Wie kan een griepvaccin voorschrijven?

  • Een (huis)dokter
  • Een vroedvrouw (verloskundige) voor zwangere personen
  • Een apotheker wanneer voor mensen van 50 of ouder. Deze personen kunnen naar de apotheker gaan, zelfs wanneer ze nog geen voorschrift hebben (zie volgend hoofdstuk).

Apothekers mogen voorschrijven

Vanaf 5 oktober 2020 tot 2 april 2021 kan u, als u 50 bent of ouder, rechtstreeks uw vaccinatie afhalen bij de apotheker, zelfs als u geen voorschrift. In dit geval kan de apotheker zelf een voorschrift maken en u het vaccin afleveren. U moet dus enkel één keer naar de dokter: om u te laten inenten.

Deze maatregel ervoor dat u patiënten sneller het vaccin ontvangt. Ze vermindert ook de werklast van (huis)artsen. Zij kunnen zo meer tijd spenderen aan het verderzetten van andere behandelingen en vermijden dat noodzakelijke zorg wordt uitgesteld.

Opgelet: het toedienen van het vaccin blijft de verantwoordelijkheid van de arts. Uw arts moet u inenten (of het laten doen door een verpleegkundige).

Als apotheker kan u het vaccin voorschrijven wanneer:

  • U het vaccin aflevert in een open officina (deze maatregel is dus niet geldig in de ziekenhuisapotheek) .
  • U het vastgelegde voorschrijfprotocol volgt, en dus de leeftijd van de patiënt verifieert, nagaat of die geen gevaarlijke allergieën heeft, en hen inlicht over de bewaring van het vaccin (koud).

U de aflevering registreert in het voorschriftenregister zodat de informatie beschikbaar is in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt.

Hoeveel kost een vaccinatie voor de seizoensgriep?

Bij de apotheek

De kostprijs van het vaccin hangt af van of de patiënt al dan niet tot een risicogroep behoort.

  • Patiënten uit de risicogroepen betalen dit jaar slechts 4,08 EUR voor het griepvaccin (2,45 EUR, voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming genieten).
  • Patiënten dieniet tot de risicogroepen behoren krijgen geen vergoeding en betalen 16,46 EUR.

Bij de dokter

Artsen kunnen voor zowel het voorschrijven, als het toedienen van vaccins opteren de derdebetalersregeling toe te passen. In dit geval betaalt u enkel het remgeld.

Contacten

Farmaceutisch beleid

E-mail: secr-farbel@riziv-inami.fgov.be