print

Geneesmiddelenvoorschrift: vereenvoudiging geldigheidsduur en nieuw model vanaf 1 november

10-10-2019

Momenteel kan een apotheker een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd afleveren. De ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) betaalt het geneesmiddel echter maar terug tot het einde van de 3e maand die volgt op de voorschrijfdatum. Een kleine hoofdbreker, zowel voor de voorschrijvers als voor de apotheker en de patiënt.

Dat onderscheid zal verdwijnen op 1 november 2019: de termijn waarbinnen de apotheker een geneesmiddel mag afleveren aan de patiënt en de termijn waarbinnen dat geneesmiddel vergoedbaar is, worden op elkaar afgestemd en eenvoudiger. De termijn zal standaard 3 maanden bedragen vanaf de dag waarop de voorschrijver het voorschrift heeft opgesteld.

Een meer samenhangende, maar vooral ook meer transparante regel, die voor meer logica in de volksgezondheid zorgt.

Op deze pagina:


De therapeutische logica van een voorschrift versterken: een kwestie van gezond verstand!

Een precieze duur om een optimale zorgkwaliteit te garanderen

Een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd kunnen krijgen, zou problemen kunnen geven naar zorgkwaliteit toe. Iedere patiënt is immers uniek en de voorschrijver maakt een keuze voor het voorschrift op basis van de gezondheidstoestand van zijn patiënt op een specifiek moment.
Door de aflevering van een geneesmiddel te beperken in de tijd, wil de nieuwe regelgeving dichter bij de realiteit aanleunen. De nieuwe regelgeving is zowel van toepassing op elektronische voorschriften als op papieren voorschriften. Ze beperkt echter niet de toegang tot zorg of tot terugbetaling.

Garantie op de therapeutische vrijheid

Met het oog op de volksgezondheid zal de voorschrijver zijn volledige vrijheid behouden om voor te schrijven. Als hij het noodzakelijk acht, wegens de specifieke situatie van een patiënt, zal hij steeds een kortere of een langere geldigheidsduur dan de 3 voorziene ‘standaardmaanden’ kunnen bepalen (met een maximale geldigheid van 1 jaar).

Aflevering en terugbetaling: dezelfde logica

Als de voorschrijver meent dat een langere of kortere geldigheidsduur dan de 3 ‘standaardmaanden’ nodig is, dan zal diezelfde periode van toepassing zijn voor de terugbetaling van het geneesmiddel.

Meer eenvoud en transparantie voor iedereen

Vanaf 1 november zal de geldigheidsduur van een voorschrift standaard 3 maanden bedragen, te tellen vanaf de datum waarop de voorschrijver zijn voorschrift heeft opgesteld.
Als de voorschrijver een andere geldigheidsduur bepaalt dan de 3 ‘standaardmaanden’, dan zal de einddatum van de geldigheid voortaan expliciet aangeduid staan op het voorschrift.

Het zal dus zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener makkelijker zijn om te zien tot welke datum een geneesmiddel afleverbaar en terugbetaalbaar is.

Nieuwe modelen te gebruiken vanaf 1 november 2019

De verandering vereist de aanpassing van het model van “bewijs van elektronisch voorschrift” en van het papieren voorschrift. De voorschrijvers zullen de nieuwe modellen kunnen gebruiken vanaf 1 november 2019 en zullen ze moeten gebruiken vanaf 1 februari 2020.

We voorzien dus een overgangsperiode van 1 november 2019 tot 31 januari 2020, om voorschrijvers en apothekers de kans te geven zich aan te passen, en om elke negatieve impact op te patiënt te vermijden.

Een reden te meer om naar het elektronisch voorschrift over te schakelen

De nieuwe geldigheidsduur maakt deel uit van een groter traject om het voorschrift op progressieve wijze te ‘dematerialiseren’, waarvan het elektronisch voorschrift 1 van de belangrijkste stappen is. De aanpassing zou bepaalde aspecten van de overgang naar het elektronisch voorschrift, dat verplicht zal zijn op 1 januari 2020, gemakkelijker moeten maken.

De firma’s die verantwoordelijk zijn voor de softwarepakketten van voorschrijvers en apothekers passen hun producten aan (inclusief onze gratis PARIS-toepassing).

Meer info

  • Welke voorschriften zijn betrokken?
  • Wat zal er gebeuren met een voorschrift van vóór 1 november 2019? En vanaf 1 februari 2020?
  • Hoe zal het nieuwe voorschriftmodel eruit zien?
  • Wat is de impact op de softwarepakketten van voorschrijvers en apothekers?
  • Hoe zal de nieuwe geldigheidsregel ook het leven van de ‘Recip-e’-server vergemakkelijken… en dat van de apothekers bij het overschakelen naar het elektronisch voorschrift?

Meer informatie over de nieuwe geldigheidsduur van voorschriften vanaf 1 november over op de impact hiervan