print

COVID-19-opsporingtesten: wanneer heeft u recht op terugbetaling van uw PCR- of antigeentest?

COVID-19-opsporingstesten zijn er in verschillende vormen. Sommige situaties vragen om een PCR-test of een antigeentest. Wanneer zijn deze testen terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering?

Op deze pagina:

Hoe krijgt u recht op een terugbetaalde PCR- of antigeentest?

De ziekteverzekering vergoedt in sommige gevallen een PCR- of antigeentest. Het laboratorium factureert dan gebruikelijk rechtstreeks aan uw ziekenfonds. U betaalt in deze gevallen niets.

We vergoeden deze testen als:

Let op:

In de huidige fase van de epidemie worden de PCR- of antigeentesten uitgevoerd door een zorgverlener niet meer aanbevolen voor de symptomatische personen in de algemene bevolking, niet bij hoogrisicocontacten of bij terugkerende reizigers. Deze testen zijn dus niet meer terugbetaald.

Er zijn nog enkele beperkte uitzonderingen, waarvoor een terugbetaalde test mogelijk is op voorschrift van een arts. Deze worden vermeld op de website van Sciensano.

Welke testen komen niet in aanmerking voor terugbetaling?

  • Een PCR- of een antigeentest die niet aan de voorwaarden voldoet om te worden uitgevoerd en gefactureerd. Bijvoorbeeld:
    • Een PCR-test voor het vertrekken op reis
    • Een test zonder voorschrift van een arts.
    • Een test voorgeschreven door een arts, maar buiten de zeer beperkte indicaties die zijn opgenomen in de testrichtlijnen (zie website Sciensano).
  • Een antigeentest die door een werkgever, een particuliere instelling of door openbare besturen om preventieve doeleinden (culturele evenementen, reizen, enz.) wordt vereist.
  • Een test uitgevoerd bij een persoon die niet ingeschreven is in een Belgisch ziekenfonds (bijvoorbeeld, een buitenlandse reiziger).
    U kan een eventuele terugbetaling vragen bij de eigen verzekeringsinstelling.
     

Wat als u ten onrechte betaald hebt voor een test?

U vermoedt dat u ten onrechte betaalde voor een test die vergoed wordt door de verplichte ziekteverzekering?

Dan kan u na de betaling van de factuur toch een terugbetaling vragen bij uw ziekenfonds met de nodige bewijsstukken: de factuur van het labo en het voorschrift van de arts.

Het ziekenfonds zal dan nagaan of de test in aanmerking komt voor terugbetaling en indien mogelijk de terugbetaling uitvoeren.

Heeft het laboratorium of testcentrum u een hoger bedrag gefactureerd dan het bedrag dat het ziekenfonds achteraf heeft terugbetaald?

Dan kan u het laboratorium vragen het verschil terug te betalen. Bij testen die de verplichte ziekteverzekering vergoedt mogen geen supplementen kunnen aangerekend worden ten opzichte van de vastgelegde prijzen.

Voorbeeld:

Een laboratorium rekent u 50 euro aan voor uw PCR-test. Nochtans hebt u recht op terugbetaling en betaalt uw ziekenfonds 46,26 euro terug. Dan kan u het laboratorium vragen om 3,74 euro terug te betalen.

Meer weten?